2013. április 9., kedd

Távmunka: programozás

Az egyik legkeresettebb foglalkozás az informatikus, köszönhetően annak, hogy ma már lassan mindent gépek irányítanak, így akinek van ilyesmihez érzéke, annak érdemes ebbe belevágni, ugyanis a fizetés is kiemelkedő a többi szakmához képest.

Tanulmányok kimutatták, hogy egy pályakezdő informatikus keresete a legmagasabb a többi szakmához képest. Természetesen az idő előrehaladtával ez megváltozhat, de mindenképpen fontos szempont, hogyha ilyesmiben törjük a fejünket.


Már az elején érdemes elválasztani a távmunkában dolgozó programozót a vállalkozó programozótól. Aki otthonról dolgozik, az vállalkozik, általában saját maga keresi lehetőségeket, a munkákat. Ilyen esetekben nem szükséges semmiféle végzettség, hiszen mindenki a saját maga főnöke. A távmunkában való programozás mást jelent: a munkavállaló jogviszonyban van egy bizonyos céggel, aki kiadja neki a napi feladatokat. Munkaviszonya tehát egy céggel van, de nem irodában dolgozik, hanem otthonról. Utóbbi munkakör betöltéséhez nemcsak professzionalitás szükségeltetik, hanem nagyon gyakran főiskolai vagy egyetemi informatikai végzettséghez is kötik.
Miért lehet a programozást távmunkában végezni? Vannak olyan munkák, amikhez csapatban kell dolgozni, ilyenkor elkerülhetetlen bent lenni az irodában. Akkor is bent kell lenni, ha bizonyos dolgok külső hálózatról elérhetetlenek, és szükséges a munkához. Viszont ha olyan a munkakör, hogy elég egy internetkapcsolat, a fejlesztői környezet, és az egyedüli munka, akkor nem nagyon kell bejárni az irodába. Mindenképpen fontos, hogy a lakóhelyünkhöz közeli cégnél helyezkedjünk el, hiszen ha bármilyen okból el kell menni az irodába, akkor nem kell több száz kilométert utazni.

A programozás általában részben végezhető csak otthonról, néha egyeztetésre, speciális feladatok ellátására, egyeztetésre érdemes/szükséges a személyes kontaktus a főnökkel.


Kiből válhat programozó? 


Tulajdonképpen bárkiből, aki tud elegendő időt szánni a gyakorlásra. Nagyon alapszinten bárki képes bármelyik nyelvet megtanulni, de komplikáltabb feladatok megoldásához egyfajta "más", logikai látásmód szükségeltetik. Egy nagyon humán beállítottságú embernek különösen nehéz feladata lesz a bonyolultabb feladatoknál, ezért előny, ha reál beállítottságúak vagyunk. Jó matematikai tudás elengedhetetlen, a középiskolai tudás a legtöbbször nem elegendő.
Ha nem erősségünk a matematika, vagy nem tanultuk felsőoktatásban, akkor sem kell csüggedni, akkor érdemes először belevetni magunkat, amikor már eljutunk egy olyan szintre, ahol elengedhetetlen pl. a vektoralgebra mélyebb szintű ismerete.
Angoltudás is szükséges, hiszen a fejlesztői környezet általában angol nyelvű, a parancsok is.

Milyen programnyelvet válasszunk? 


Ez teljesen ránk van bízva. A felsőoktatásban általában C nyelvvel kezdik az oktatást, ez mindennek tud egy alapot adni. Ha webfejlesztők szeretnénk lenni, akkor HTML, CSS, PHP és JavaScript ismereteket kell elsajátítanunk. Igen, jól látjuk, mindent tudni kell, az álláshirdetésekben szinte mindig ezt a négyet kérik. Megtanulhatjuk külön a PHP-t mélyebb szinten, gyakran keresnek PHP programozókat. Ha Windows platformra szeretnénk fejleszteni asztali alkalmazásokat, akkor a C# lehet a legjobb választás, ha több platformra, akkor pedig a C++. A Java is egy platformfüggetlen programozási nyelv.
Természetesen számtalan más egyéb nyelv is létezik, válasszunk olyat, ami keresett, és amit könnyen el tudunk sajátítani.
A nyelvek között sokszor nagy hasonlóság van, akár szintaktikában is, de elsősorban a gondolkodásmódra gondolok itt. Így aki elsajátítja a gondolkodásmódot, az szinte bármilyen programnyelvben képes alkotni, ha megtanulta a szintaktikai szabályokat.Mennyi idő alatt lehet megtanulni programozni?


Ez változó, teljes mértékben emberfüggő. Van, aki már a legelején teljesen ráérez a programozás ízére, másoknak hosszabb idő kell. Néhány év gyakorlás azonban szükséges, hogy teljesen magabiztos legyen a tudásunk, és (szinte) semmi ne fogjon ki rajtunk.

Mennyit keres egy programozó?


A kezdő programozók juttatása általában nettó 140-200 ezer forint körül mozog, egy gyakorlott programozó fizetése elérheti a havi nettó 400 ezer forintot, esetenként még többet is. Ez természetesen nem kőbe vésett dolog, csak egy hozzávetőleges összeg.


 

1 megjegyzés:

  1. távmunka manapság már gyakorlatilag nincs is. Az új TDD stb módszerek miatt annyira eggyütt kell lenni egymástól fizikailag centiméterekre, hogy 99%-ban bent ülős munkák vannak, azok is úgy, hogy 20-150 ember van egymás mellett egy szobában.

    Ami a fizetéseket illeti 300 és a feletti összegnél már mindenféle kifogásokkal jönnek, hogy nekik ehhez 2 milliót kell kitermelni, drága a rezsi stb. és teljesen mindegy milyen tapasztalata van valakinek, arra mennek, hogy minél olcsóbb legyen az ember, semmi más nem számít.

    VálaszTörlés