2013. április 17., szerda

Otthoni munka: MLM munka

Az MLM munkák is végezhetők otthonról, bár ez semmiképpen sem kizárólagosan otthonról végezhető állás. Mi is az MLM? Ki végezheti?

Az MLM, hosszabb nevén Multi Level Marketing. Elképzelhető, hogy így, ilyen formában nem hallottuk még, de nyilvánvalóan ismerjük a nagy MLM vállalkozásokat, pl. Avon, Amway, Oriflame. Számtalan ilyen vállalkozás van, a kenceficéktől egészen a parfümökig.


Az MLM-nek két része van, még ha nem is tudjuk szorosan elválasztani őket egymástól. Az egyik a termékeladás, a másik a hálózatépítés. Az MLM cégek mindig eladnak valamit, illetve a tanácsadóik/ügynökeik árulják a termékeket világszerte. Ilyenkor a dolgozó olcsóbban vásárolja a terméket, mint eladja, az árrés pedig az övé. Ez a része az MLM-nek főként kereset kiegészítésre jó, csak akkor lehet a termékeladásból jól megélni, ha kiterjedt ismeretségi körünk és rendszeres vásárlóink vannak. Azt azért jó előre tisztázni magunkban, milyen MLM céghez akarunk csatlakozni. Ha valami olyat árulunk, ami ritkábban cserélődik (pl. konyhai termékek), akkor abból valószínűleg nem fogunk megélni. Egy kozmetikai tanácsadónak sokkal nagyobb erre az esélye, hiszen a kozmetikai termékek gyakrabban fogynak, mint a lábasok.

Csapatmunka


A munka másik része, a hálózatépítés. Magyarán szólva alánk regisztrálunk embereket, és az ő jutalékaiból részesedünk. Ezzel lehet nagy pénzt keresni, egy idő után akár passzív jövedelem is lehet belőle, azaz mások dolgoznak helyettünk, mi pedig már csak menedzseljük őket. A saját hálózat kiépítése hosszadalmas és kemény munka, főleg azért, mert az emberek szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

Kiből lehet MLM dolgozó?


Tulajdonképpen bárkiből. Nem szükséges hozzá képesítés, sem gyakorlat, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha a termékeladás mellett hálózatot is akarunk építeni, akkor nagyon fontos a rátermettség, a türelem és az, hogy ne adjuk fel. Aki hálózatot akar építeni, az sok kudarccal fog találkozni, így mindenképpen erős ember kell hozzá.

Miért nem szeretik az emberek a hálózatépítést?


Az emberek java része szerint a hálózatépítés munka egyenlő a házalással, ez pedig sokak számára összeegyeztethetetlen a jellemükkel. Kényelmetlennek érzik a régi ismerősök felkutatását, a velük való egyeztetést, és valljuk be, ha minket keres meg egy ezer éves ismerős, mi is egyből arra gondolunk, hogy „Na, ez is be akar szervezni valahová!”.  A házalás, az ismeretlen emberekhez való bekopogtatás pedig még kényelmetlenebb lehet.

Hogyan lehet csatlakozni valamelyik céghez?


Nagyon egyszerűen. Ki kell választani a megfelelő vállalatot, felkeresni az oldalukat és regisztrálni. Még jobb, ha megkérdezzük ismerőseinket, hogy ki dolgozik ott. Ha valaki alá beregisztráljuk magunkat, akkor ő lesz a mi szponzorunk, segítőnk, akitől bátran kérdezhetünk. Érdemes inkább szponzorral dolgozni, mint egyedül. Ilyenkor a szponzor kap részesedést a mi eladásainkból, cserébe viszont segít elindulni. Regisztrációs díj sok helyen nincs, viszont lehet, hogy meg kell venni egy alap csomagot (pl. parfümök esetében), amit aztán megmutathatunk az ismerőseinknek.

Miután kiválasztottuk a megfelelő céget, regisztráltunk, már csak annyi a dolgunk, hogy vevőket, esetleg partnereket toborzunk.  Hogyan tegyük ezt meg?

Bár könnyen hangzik, nem lesz egyszerű a dolgunk, hiszen az emberek szkeptikusak. Használjuk ki a közösségi média előnyeit, diszkréten hirdessük magunkat a közösségi oldalakon. Készíthetünk magunknak saját weboldalt is, ahol részletesen tájékoztatjuk az embereket, hogy miről is van szó. A személyes felkereséseket se hanyagoljuk el.

Az MLM munka nem egyszerű, kitartás és határozott egyéniség kell hozzá. Fontos azonban, hogy ne erőltessünk rá senkire semmit, ha valakit nem érdekel a lehetőség, tartsuk tiszteletben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése