2013. május 14., kedd

Internetes újságírói munka


Napjainkban nagyon felgyorsult az információáramlás, bármit elérhetünk néhány kattintással. Bár még működnek a papír alapú újságok, a másnapra megjelenő hírek elavultak lehetnek. Virágzik az internetes újságírói munkák világa.


Mi szükséges ahhoz, hogy internetes újságíró legyen valaki? Nem árt, ha szakirányú végzettséggel rendelkezik (újságírói vagy kommunikációs végzettséget szoktak általában kérni), jó fogalmazó, jó helyesíró legyen, és tudja a számítógépet kezelni, ismerje az újságírás alapvető szabályait. Néha kérnek speciális ismeretet, például mélyebb tudást valamely blogmotorban. Szükségünk van számítógépre, internetre és némi szabadidőre a munka elvégzéséhez.

Mivel sokan rendelkeznek ilyen végzettséggel, ezért komoly lehet a konkurencia egy-egy állásra való jelentkezéskor. Mielőtt jelentkeznénk bárhova, nézzünk utána a magazinnak/újságnak, hogy mennyire komoly és megbízható. Egy-egy nagy hírportál újságírói csapatába bekerülni nagy dicsőség, de a nagy portáloknál általában helybeli munka van, nem végezhető otthonról, hiszen az újságírók riportokat, helyszíni interjúkat készítenek, stb.
Újságíróként akár otthonról is dolgozhatunk


Általában a kisebb méretű újságoknál van lehetőség otthonról bedolgozni. Ez tulajdonképpen egyfajta távmunka, hiszen szerződés jön létre a munkáltató és a munkavállaló között, csak éppen az újságíró nem az irodában ül, hanem otthonról küldi a kész cikkeket.

Jellemzően nem foglalkoztatna teljes munkaidőben online újságírókat, általában darabszám után kerül számlázásra a havi kereset. Érdemes tehát elsősorban másodállásként tekinteni az internetes újságírásra, ami a későbbiek folyamán kis szerencsével akár állandó is lehet.

Soha ne felejtsünk el utána nézni az újság múltjának, és kössünk szerződést személyesen, ha minket választanak ki a munkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése